Andrahandsuthyrning och ansökningsblankett
Frågor och svar angående andrahandsuthyrning
JAG VILL HYRA UT MIN BOSTADSRÄTT
En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Avgift för andrahandsupplåtelse fastställs av styrelsen (för närvarande 2500 kr/år vilket debiteras månadsvis).
Tillstånd skall lämnas, om bostadsrättshavaren har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Ett tillstånd till andrahandsupplåtelse skall begränsas till viss tid och kan förenas med villkor. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. l ansökan skall anges skälet till upplåtelsen, under vilken tid den skall pågå samt namnet på den till vilken lägenheten skall upplåtas i andra hand. Tillstånd medges för ett år i taget men kan vid speciella omständigheter förlängas.
Om bostadsrättshavaren utan samtycke eller tillstånd upplåter lägenheten i andra hand betraktas det som giltigt skäl för uppsägning. Läs föreningens stadgar för mer information om andrahandsuthyrning.
HUR ANSÖKER JAG?
Ansökan bör göras i god tid innan andrahandsuthyrningen är planerad att påbörjas. Detta för att ansökan ska hinna behandlas av styrelsen och besked ska hinna lämnas.
- Ansökan sker genom vår ekonomiska förvaltare Nabo. Du loggar in på www.nabo.se med BankID.
- På Nabo Därefter väljer du Din lägenhet/lokal från menyn och därefter Ansökan om andrahandsuthyrning. Notera att du behöver komplettera din ansökan med ansökningsblanketten från vår hemsida för att styrelsen ska kunna behandla din ansökan. Detta gör du via Ärenden när du gjort din ansökan.
VAD SKA JAG TÄNKA PÅ SOM HYRESVÄRD NÄR JAG HYR UT MIN BOSTADSRÄTT?
- Kontrollera personen du ska hyra ut till. Ta legitimation och be om referenser är några av de saker du behöver göra. Skriv ett hyresavtal. I kontraktet bör det stå vad som ingår i hyran och hur länge kontraktet gäller.
- När du hyr ut en bostad i andrahand ska du alltid ha föreningens tillstånd. Detta är mycket viktigt då du utan tillstånd omedelbart måste vidta rättelse och be din hyresgäst att flytta. För varje ny hyresgäst behövs en ny ansökan, även om det gäller samma period.
- Det är du som förstahandshyresgäst eller bostadsrättsinnehavare som har det yttersta ansvaret för bostaden. Du ansvarar bl.a. för att din hyra betalas i tid och att andrahandshyresgästen är skötsam. Vi rekommenderar att du som hyresvärd tar hand om dina egna hyresavier och sköter betalningarna. Din hyresgäst betalar enklast in hyresbeloppet på ditt konto på varje månad.
- Bostaden ska hålla en normal standard, dvs vara brukbar, och vara väl städad när andrahandshyresgästen flyttar in och vara likaså vid avflyttning.
- Andrahandshyresgästen har exklusiv rätt till lägenheten, vilket innebär att du som uthyrare inte har rätt att gå in i lägenheten utan tillåtelse. Om uthyraren behåller nycklar till lägenheten skall detta skrivas in i hyreskontraktet. Det enda tillfället när en hyresvärd har rätt till omedelbart tillträde är för att kontrollera brandrök och befarat vattenläckage.
- Om du som uthyrare skall vistas utomlands under tiden som andrahandsupplåtelsen pågår är det viktigt att du ger fullmakt åt en i Sverige boende person att företräda dig och ta emot uppsägning. Fullmakten ska även lämnas till bostadsrättsföreningen.
- Du som andrahandshyresgäst är skyldig att väl vårda bostaden samt erlägga hyra på överenskommet datum. Du har även ansvar för att de personer som vistas i bostaden inte stör grannar eller på annat sätt uppträder olämpligt. Vid misskötsel eller ej erlagd hyresbetalning har hyresvärden rätt att säga upp hyresavtalet.
- När uthyrningsperioden närmar sig sitt slut är det viktigt att du kontaktar styrelsen och meddelar att du planerar att flytta tillbaka eller skicka in en ny ansökan för uthyrning.
VAD SKAJAG TÄNKA PÅ SOM HYRESVÄRD NÄR JAG SKRIVER KONTRAKT MED HYRESGÄSTEN?
- I andrahandskontraktet bör anges att andrahandshyresgästen är skyldig att teckna hemförsäkring.
- Hyran ska anges på kontraktet.
- Ange var hyran ska betalas, t.ex. ett konto i din bank. Det är inte bra att andrahandshyresgästen betalar hyran direkt till fastighetsägaren eftersom du som bostadsrättsinnehavare kan bli uppsagd om hyran inte betalas i tid.
- Alla rutor i föreningens ansökningsblankett ska fyllas i. Slutdatum behöver fyllas i eftersom föreningen tar ut en avgift per år som man hyr ut i andra hand.
BEHÖVS EN KREDITUPPLYSNING?
Om du ska hyra ut din lägenhet är det viktigt att kontrollera att andrahandshyresgästen har möjlighet att betala och går att lita på, eftersom det är du som ansvarar gentemot hyresvärden för betalning av hyran. En privatperson kan gratis begära att få kreditupplysning på sig själv en gång om året. Det är därför lämpligt att andrahandshyresgästen presenterar en sådan, eftersom alla eventuella betalningsanmärkningar framgår av den. Kreditkontroll görs lättast av andrahandshyresgästen på dennes bank.
Blanketter andrahandsuthyrning
Ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse
Hyresavtal – En mall för andrahandsuthyrning från Hyresgästföreningen